Skilsmässorna ökar bland äldre

Polackerna lever längre men äktenskapen blir kortare, och skilsmässor i 50-årsåldern blir allt vanligare, skriver tidningen Wirtualna Polska.

Skilsmässor blir allt mer frekventa, visar färska siffror från GUS (polska Statistiska Centralbyrån) men numera är det inte bara unga människor som skiljer sig. Genomsnittsåldern för kvinnor är 38 år, för männen 40. Förra året skildes 25 % av dem som levt ihop i över två decennier och den siffran väntas öka.

Ofta väntar man tills barnen är stora, säger psykologen Monika Dreger till Wirtualna Polska. Man håller ihop för barnens skull, men inleder samtidigt sexuella relationer med andra. Mer än hälften av de gifta männen är otrogna och en tredjedel av kvinnorna. Det är lätt att hitta någon att vara otrogen med, på semestern eller någon av de dejtingsajter på internet varav många speciellt riktar sig till personer över 50 år.

Skilsmässorna ökar mer i städerna än på landsbygden. En viktig orsak är fysisk och psykisk misshandel, som fortfarande är vanliga i Polen. Enligt statistiken dödas tre kvinnor i veckan av sin partner. (wp.pl 19 aug 15)