Tyskt spöktåg uppges hittat i sydvästra Polen

Två personer, en polack och en tysk, uppger sig ha hittat ett tåg lastat med guld, smycken och vapen nära Wałbrych utanför Wrocław. Innan de berättar var tåget befinner sig vill de ha löfte om 10 % av värdet i hittelön.

Under andra världskriget stal nazisterna systematiskt konst, juveler, antikviteter och andra dyrbarheter i polska slott och museer för vidare transport till Tyskland. En del har återfunnits på olika håll i världen, men långt ifrån allt och polska myndigheter letar ständigt efter sitt förskingrade kulturarv.

När Röda armén marscherade genom Schlesien på väg mot Berlin i maj 1945 ska nazisterna enligt traditionen ha gömt undan tåg med guldtackor, juveler o.s.v i en hemlig tunnel i de schlesiska bergen. Det skulle alltså kunna vara ett sådant tåg man nu har träffat på – och det är i så fall en världssensation.

Lokala myndigheter är skeptiska, men polis, brandkår, soldater och jurister undersöker området för att se vad man kan hitta.

Wałbrych tillhörde Tyskland före kriget, men när freden slöts drogs Polens västgräns betydligt längre västerut än tidigare. Området blev polskt och tyskarna fördrevs. (Polskie Radio och TVP info 20 aug 15)