Familjen Kaczyńskis dilemma

Den kände advokaten Marcin Dubieniecki, ingift i en av Polens ledande politiska familjer, anklagas av CBA (Antikorruptionsbyrån) för att ha lett en kriminell organisation som under en längre tid ägnat sig åt förskingring och penningtvätt. Fyra av hans medarbetare misstänks också ha varit delaktiga i verksamheten, skriver tidningen Gazeta Wyborcza.

Tretton miljoner złoty (ca 30 miljoner kronor) misstänks de anklagade ha lurat av en organisation som ska stödja blinda och människor med nedsatt syn.

De fyra medarbetarna har lämnat sina vittnesmål, men det är oklart om de har erkänt brott.

Dubieniecki däremot vägrar tala med åklagaren och erkänner inte brott.

Förundersökningen gäller två företag där de misstänkta är delägare eller styrelseledamöter. Under åren 2012-2014 fick företagen sammanlagt 13 miljoner złoty från PFRON (De blindas riksorganisation) för att anställa blinda och personer med nedsatt syn. 248 anställda handikappade ska ha haft fiktiva arbetsuppgifter, och pengarna delades mellan dem och företagen.

Marcin Dubieniecki är mest känd som svärson till den förre presidenten Lech Kaczyński, en av grundarna till det nationalkonservativa oppositionspartiet PiS (Lag och Rättvisa). En av partiets hjärtefrågor har varit kampen mot korruption och ekonomisk brottslighet, en kamp som nu blir synnerligen aktuell i den närmaste familjekretsen.

Presidentdottern Marta Kaczynska och Marcin Dubieniecki har visserligen för en tid sedan gått skilda vägar – men i det religiösa PiS anses skilsmässa inte heller riktigt rumsrent. Och vad säger den katolska kyrkan?

Någon tillgång i höstens valrörelse lär den framgångsrike advokaten emellertid knappast bli för PiS och dess ordförande, Jarosław Kaczyński.

Dorota Tubielewicz Mattsson