Porosjenko tackar nej till polsk hjälp

President Andrzej Duda har flera gånger uttalat sin önskan att Polen ska delta i fredssamtalen för Ukraina, och redan innan han installerades i ämbetet gjorde hans rådgivare Krzysztof Szczerski liknande uttalanden.

Varaktig fred i regionen kan inte återupprättas utan att Polen, Nato, EU och USA deltar i förhandlingarna, sade Szczerski.

De nuvarande samtalen, som kallas Normandie-formatet, bör förändras och Polens goda relationer med Tyskland hänger på det, sade Szczerski.

Men på måndagen tackade den ukrainske presidenten Petro Porosjenko i Berlin nej till hjälpen.

Det finns ingen anledning att frångå det upplägg vi nu har i de samtal som syftar till att lösa situationen i östra Ukraina, sade Porosjenko. Jag är säker på att vi kan lösa alla frågor inom de ramverk vi har. Det finns också andra möjligheter, G7-länderna som samlats i Storbritannien för ett Nato-toppmöte kan också gripa in och andra frågor kan diskuteras i Geneve-formatet. Vi är redo att kompromissa, men jag tror att Normandie-formatet är själva grunden, det har visat sig vara mest effektivt. (Warsaw Business Journal och wB 25 aug 15)

Normandie-formatet är en diplomatisk grupp med representanter från de fyra länderna Ukraina, Frankrike, Tyskland och Ryssland. Samtalen förs mestadels per telefon, och namnet kommer av att det första mötet hölls i Normandie i Frankrike.

Geneve-formatet innebär att USA, EU, Ukraina och Ryssland deltar i förhandlingarna.