POs nya dragplåster

Ludwik Dorn, Grzegorz Napieralski och Michał Mazowiecki ansluter sig nu till Medborgarplattformen och ställer upp på våra vallistor. Det sade premiärminister Ewa Kopacz på onsdagen.

Visserligen byter polska politiker ofta parti – eller hoppar av och startar eget – men det här får man nog se som hyfsade kap för det tilltufsade regeringspartiet PO (Medborgarplattformen).

Ludwik Dorn är en välkänd högerpolitiker och var länge en av de tre topparna i nationalkonservativa oppositionspartiet PiS (Lag och Rättvisa). Han var varit minister i flera regeringar och talman i sejmen. Efter PiS-regeringens fall 2007 ville han diskutera förnyelse av partiet och få slut på personkulten kring ordföranden Jarosław Kaczyński. Han uteslöts på stubben och bildade ett eget högerparti som snart självdog. Nu ställer han alltså upp för huvudkonkurrenten PO.

Grzegorz Napieralski har varit ordförande i SLD (Vänsteralliansen) men har haft en del kontakt genom åren med den förre presidenten Bronisław Komorowski, som var med och grundade PO.

Och sist Michał Mazowiecki – han är son till den legendariske Tadeusz Mazowiecki, det fria Polens förste premiärminister (1989–1991) som avled häromåret.

Vi hoppas att detta ska stärka partiet i valet, konstaterade Kopacz.

PiS har ett hejdundrande övertag i opinionsmätningarna sedan presidentvalet i maj då partiets kandidat Andrzej Duda vann. I Gfk Polonias mätning häromdagen fick PiS stöd av 42 % mot regeringspartiet POs 30 %. Frågan är nu om dessa tre nyförvärv kan dra till sig så många väljare att PO går om PiS i valet den 25 oktober.

Dorn ska naturligtvis locka högerväljare som inte gillar Kaczyński, Napieralski ska visa väljarna från den tynande vänstern ett nytt alternativ och Mazowiecki ska väl påminna om sin uppskattade far. (TVP info, wp.pl och wB 2 sept 15)