ModernaPolen ställer upp i valet

Det nya näringslivsinriktade NowoczesnaPL (ModernaPolen) har nu registrerat sig som politiskt parti och drar igång kampanjen inför valet den 25 augusti.

Partiet har fått ihop en halv miljon złoty (1,2 miljoner svenska kronor) till valkampanjen via en insamling på internet. Målgruppen är de som är besvikna på liberalkonservativa regeringspartiet Medborgarplattformen (PO) och som inte tycker att den populistiska uppstickaren Paweł Kukiz är något alternativ.

NowoczesnaPL grundades i april av ekonomen Ryszard Petru, som är en av den förre finansministern Leszek Balcerowicz lärjungar, och partiet har främst lockat unga väljare i städerna.

För den unga generation som börjar leva idag är 25 år historia, för den generationen, för oss börjar Polen idag!, sade Petru vid partiets kongress i juni.

De stora frågorna är arbetslösheten, privatiseringen av statliga företag, enklare skattelagar, anpassning av högskolestudierna till arbetsmarknaden och förändringar i socialförsäkringssystemet.

I opinionsmätningarna brukar ModernaPolen få runt 5 % av rösterna, vilket är vad som krävs för att ett parti ska kunna ta plats i parlamentet. (Warsaw Voice och wB 3 sept 15)