Szydło höjer budet

Om vi vinner valet i höst, om polackerna har förtroende för mig och jag får förmånen att bilda regering, så blir barnbidraget det första vi tar itu med. Det säger Beata Szydło, premiärministerkandidat för nationalkonservativa oppositionspartiet PiS (Lag och Rättvisa), på onsdagen.

I den pågående valkampanjen inför valet i oktober har PiS redan tidigare utlovat ett nytt barnbidrag på 500 złoty (1200 svenska kronor) per barn och månad för familjer med flera barn. Men nu höjer Szydło budet:

I familjer där den sammanlagda inkomsten understiger 1600 złoty (knappt 4000 kronor) ska samma summa utgå även för första barnet, säger hon. I PiS kampanjmaterial  sägs att nästan en miljon barn i Polen lever i extrem fattigdom och att många av dem går hungriga.

Utspelet fick förra idrottsministern Joanna Mucha att surna till: 2007, när ni satt vid makten betalade ni ut 500 miljoner złoty (1,2 miljarder svenska kronor) till fri skollunch för fattiga barn. Den summan har vi mer än fördubblat.

De nya barnbidragen beräknas kosta närmare 500 miljoner złoty i månaden.

PiS anser också att pensionsåldern ska sänkas, och kostnaderna för reformerna ska tas in med höjda skatter på banker och köpcentra. (Warsaw Voice, TVP info och wB 3 sept 15)