Duda skickar sin rådgivare till Kiev

President Dudas rådgivare i utrikesfrågor, Krzysztof Szczerski, är på fredagen i Kiev för diskutera upplägget för kontakterna mellan Polens och Ukrainas statsöverhuvuden.

Jag ska träffa utrikesministern och president Porosjenkos politiska rådgivare, sade Szczerski, men också president Porosjenko och premiärminister Arsenyi Jatseniuk, om de har möjlighet.

Regeringen och presidenten har nu enats om en gemensam hållning i Ukrainafrågan, sade Szczerski och hänvisade till att han sammanstrålat med utrikesminister Grzegorz Schetyna tidigare i veckan.

Presidenten vill att jag ska diskutera den nuvarande situationen i Ukraina, hur Minskavtalet verkställs, statliga reformer, situationen i landets östra delar – särskilt med tanke på de lokala valen i slutet av oktober, sade Szczerski.

Han sade också att Polen inte har för avsikt att delta i Normandie-formatet.

Frågan om Polens deltagande i förhandlingarna om fred i Ukraina har haft lite jojo-karaktär.

Det började med att Duda för tio dagar sedan pläderade för att fler länder, t.ex grannlandet Polen, borde vara med i förhandlingarna om fred i Ukraina.

Det berör oss också, sade Duda, som skulle ta upp frågan med Tysklands kansler Angela Merkel vid sitt kommande besök i Berlin.

Ukrainas president Petro Porosjenko tackade nej direkt och utrikesminister Grzegorz Schetyna kallade uttalandet olämpligt och olyckligt.

Duda tycktes inte ha för avsikt att diskutera frågan med landets regering, vilket noterades av premiärminister Ewa Kopacz. Så för en vecka sedan uppmanade hon presidenten att initiera ett möte med Nationella Säkerhetsrådet för att besluta om hur Polen ska förhålla sig till händelserna i Ukraina.

Och nu är alltså Dudas utrikespolitiske rådgivare Szczerski i Kiev för att lägga upp en strategi. (Polskie Radio och wB 4 sept 15)