Pedofilimisstänkt f.d biskop begravdes

På lördagen begravdes Józef Wesołowski, f.d ärkebiskop och Vatikanens utsände.

Han låg i kistan iklädd prästrock och biskopsring.

När han kallades hem från Dominikanska republiken för ett par år sedan, misstänkt för pedofili, avsattes han både som diplomat och som biskop. Han överklagade beslutet och överklagandet avslogs. Men, säger Vatikanen, för att inte göra situationen värre än den var fick biskopen inte veta att domstolen avslagit hans överklagandet. Och därmed har det inte vunnit laga kraft och så kan han begravas som biskop. Och när man väl en gång blivit präst är man det för evigt, meddelade Vatikanen.

Wesołowski var åtalad, men rättegången sköts upp på grund av hans hälsa, och därefter avled han i fångenskap

Rättegången skulle ha inletts i mitten av juli 2015 men fick skjutas upp på grund av hans ”dåliga psykiska hälsa”. Wesołowski fördes till en psykiatrisk klinik, undergick intensivterapi och skrevs ut en vecka senare. I slutet av augusti kom besked att han avlidit i fångenskap. Han blev 67 år gammal. (gazeta.pl och wB 5 sept 15)