Lis: Skäms, Polen!

Tomasz Lis. Foto: Przemek Jahr, wikipedia.

Tomasz Lis.
Foto: Przemek Jahr, wikipedia.

Det är patetiskt att se hur de som själviskt och intolerant motsätter sig att Polen ska ta emot flyktingar låtsas vara oroliga för vår trygghet och vår kristna sammanhållning. Skäms Polen, skriver Tomasz Lis,  chefredaktör för veckomagasinet Newsweek Polska i det nummer som kommer ut i morgon.

Vi tycker om att tänka på oss själva som en god nation, men det motsägs av vår negativa inställning till att hjälpa en nästa i livsfara, menar Lis, och pekar på Tyskland som visar hur man i en kris kan upprätthålla det civila, kristna och anständiga samhället. Där tar man emot en miljon flyktingar utan att käbbel och utan att tjafsa om vad det kostar. Tyskarna ställer upp – lärarna undervisar syriska barn i tyska, läkarna ger dem vård och fotbollslaget Bayern München tar sig an de syriska barnen. På läktarna hänger supportrarna upp banderoller med texten Flyktingar Välkomna!

På polska fotbollsbanderoller talar man om den vita rasen, kroknäsor och litauiska drumlar, påminner Lis. Naturligtvis finns rasism och flyktingfientlighet även i Tyskland, 600 flyktingförläggningar har utsatts för attacker, men det allra mesta fungerar som det ska.

Som ett annat talande exempel på polackernas bristande solidaritet nämner han det tillfälle för tio dagar sedan då polackerna firade 35-årsminnet av Solidaritets grundande 1980. Det hade inte varit för mycket begärt om president Andrzej Duda hade nämnt vilken roll den fria fackföreningens förste ordförande Lech Wałęsa spelade, menar Lis. (newsweek.pl 7 sept 15)