Kopacz: Vi måste hjälpa till

Det är vår plikt att ta emot flyktingar som flyr från kriget. Det sade premiärminister Ewa Kopacz i sitt tal på Economic Forum i Krynica. Vi har själva varit flyktingar och utnyttjat andra länders solidaritet och vi kan inte vara likgiltiga för flyktingarnas misär. Det här är en test av vår anständighet – vi kan inte räkna med en solidaritet som bara går åt ett håll.

Det ligger i vårt intresse att agera tillsammans med EU i den här frågan, sade Kopacz, men det får inte bli så att det kommer en okontrollerad flyktingström till Europa. EUs yttre gränser måste stärkas, ekonomiska migranter ska skickas tillbaka till s.k säkra länder. Och Polen vill själv sköta säkerhetskontrollen av dem som kommer till landet.

Hon återkom vad hon sagt tidigare – man måste gå tillbaka till orsakerna till flyktingvågen och försöka åtgärda dem. Terrorism, krig och fattigdom måste elimineras.

Premiärministern påminde också om risken för att många ukrainare kommer att fly till Polen. Det kan handla om hundratusentals människor, sade hon, och vad gör vi då?

President Duda och Beata Szydło från oppositionspartiet PiS (Lag och Rättvisa) är eniga med de synpunkter Kopacz lägger fram och Szydło uppmanar regeringschefen att stå emot EUs krav på att Polen ska ta emot fler flyktingar. PiS ställde dock inte upp när Kopacz för ett par dagar sedan bjöd in samtliga partiledare i parlamentet till samtal om en gemensam hållning i flyktingfrågan. (Warsaw Voice och TVP info 10 sept 15)