Nya Katyńmuseet öppnades

Generationer av polacker har väntat på detta museum, sade premiärminister Ewa Kopacz vid invigningen av det nya Katyńmuseet. Museet finns i Citadellet i Warszawa, som ju är en symbolisk plats: Citadellet byggdes av ryssarna för att fängsla, tortera och inte sällan mörda de polska upprorsmännen efter det kvästa Novemberupproret 1863.

Museet, som öppnar sina portar för allmänheten i oktober, tillägnas de polska officerare som dödades av de sovjetiska säkerhetstrupperna NKVD i Katyń, Charkov, Bykovnia och Mednoje. Utställningen är uppbyggd kring framgrävda föremål – privata ägodelar, brev och dokument – som tillhört offren och som hittats i massgravarna.

Att öppningsdagen är den 17 september ska ses symboliskt – det är årsdagen för det sovjetiska angreppet på Polen 1939.

Flera hundra personer var samlade på platsen utanför museet för att delta i ceremonin, bland dem förstås också anhöriga till offren.

President Andrzej Duda sade i sitt tal att Katyń var ett folkmord, och tackade de samlade familjerna för att ha bevarat minnet av denna historiska händelse under svåra och ogynnsamma tider – det var i princip förbjudet att tala om de försvunna krigsfångarna under kommunisttiden, trots att den sovjetiska makteliten pekade ut nazisterna som förövarna.

De mördade officerarna var den polska eliten, sade Duda. De var det som är varje nations fundament. Därmed var avsikten med Katyńmorden att utrota den polska eliten, att skära av vår nations rötter, att utrota auktoriteter, sade presidenten.

Försvarsminister Tomasz Siemoniak underströk i sitt tal att han redan 2012 lovat att bygga detta museum. Försvaret har finansierat det för hela nationen, sa han.

Katyńmuseet har funnits sedan 1993. Dess nya skepnad har utarbetats av historieprofessorn Andrzej Kunert.

Efter invigningen begav sig premiärministern till Bykivnia i Ukraina för att tillsammans med Ukrainas premiärminister Arsenij Jatsenjuk minnas och hedra 3435 polska fångar som mördades där av sovjetiska specialstyrkor inom ramen för Katyńmorden.

Dorota Tubielewicz Mattsson