– Polen hade också ansvar för andra världskriget

Utrikesminister Grzegorz Schetyna kallar upp den ryska ambassadören i Polen, Sergej Andrejev, till UD på måndag och kräver en förklaring av ambassadörens uttalande i TVN24 på fredagen.

Andrejev intervjuades i ett soffprogram och uttryckte sitt och nationens stora missnöje med att en byst av en sovjetisk general från andra världskriget plockats ner från ett krigsmonument i den lilla staden Pieniezno i norra Polen. Nedmonteringen företogs den 17 september – som en påminnelse om Sovjetunionens inmarsch i Polen 1939. Generalen, Ivan Tjernjakovskij, internerade runt 8000 soldater ur den polska Hemmaarmén. En del av dem skickades till fångläger och andra tvingades ansluta sig till Röda armén. Tjernjakovskij är krigshjälte i Ryssland men inte i Polen – åtminstone inte efter kommunismens fall.

Tjernjakovskijs monument är inte det första sovjetiska minnesmärke som polackerna försöker bli av med, och ryska ambassaden brukar protestera. Man brukar undra om de sovjetiska soldaternas liv var mindre värda än andras och hänvisar till ett avtal mellan länderna från 1994 om att respektive lands krigsmonument ska hanteras med respekt.

Nu hävdade Andrejev också att Polen också bär en del av ansvaret för andra världskrigets utbrott – Polen ville vara allierad med Tyskland. Och när Röda armén marscherade in i Polen den 15 september 1939 handlade det om att försvara fosterlandet, det var inte någon aggression mot Polen.

Andrejev ansåg vidare att relationerna på grund av Polens agerande är sämre än någonsin, åtminstone efter 1945. Detta ska han alltså få utveckla i samtal med utrikesminister Schetyna.

Uttalande har väckt bestörtning i Polen, inte minst eftersom Rysslands utsände i Venezuela tidigare i veckan luftade samma tankegångar om Polens delaktighet i andra världskrigets utbrott.

Nåja, säger premiärminister Ewa Kopacz, minsta barn vet att Molotov och Ribbentrop inte var polacker. (gazeta.pl. TVP info och Polskie Radio 26 sept 15)

Fotnot: Molotov-Ribbentropavtalet var en icke-angreppspakt mellan Sovjetunionen och Hitlertyskland den 23 augusti 1939 – en vecka före andra världskrigets utbrott – innebar att de två länderna delade upp Östeuropa i intressesfärer.