Han bygger en webbplats för det fantastiska Polen

Jarosław Szymczak vill visa svenskarna vilket suveränt turistland Polen är. Foto från Facebook.

Jarosław Szymczak vill visa svenskarna vilket suveränt turistland Polen är.
Foto från Facebook.

Polen.guru heter en färsk webb-plats som vill ge svenskarna tips om hur fantastiskt Polen är som turistland. Dess upphovsman heter Jarosław Szymczak, han är 20 år och har vuxit upp i Växjö. Han tycker om att bygga webbplatser och han älskar statistik som gör att han kan se hur hans webbplatser utvecklas.

När Jarosław Szymczak för ett år sedan efter studentexamen åkte ner till Warszawa slogs han av vilket suveränt turistland Polen har blivit.

Jag åker till Polen ganska ofta eftersom jag ursprungligen kommer därifrån, säger han. Och jag har sett allt man har gjort för att öka turismen de senaste åren. Så kort efter studenten startade jag en liten webbplats som handlade om Warszawa.

Det var inte så många som hittade dit och då började jag sökmotoroptimera* den för att öka mängden besökare. Helt plötsligt såg jag att besökarna ville ha mycket mer än bara information om Warszawa. De ville ha information om hela Polen och de tre populäraste städerna vid polska kusten Gdynia, Gdańsk och Sopot, men jag fick också frågor om andra städer.

För en månad sedan gjorde Jarosław alltså slag i saken och startade tolv webbplatser, varav tre för närvarande är helt klara. Den första blev polen.guru, och sedan byggde han om sin gamla webbplats om Warszawa, flyttade den till den nya plattformen varvid den fick ny adress, warszawa.guru.

Efter Warszawa tog han sig an Gdańsk som är mycket efterfrågad.

Min plan är att slutföra och sprida sidorna redan inför nästa sommar för att få fler svenskar att turista i Polen nästa år, konstaterar Jarosław Szymczak. Därefter är tanken att översätta sajterna till norska och danska. Längre fram har jag tyvärr inte hunnit planera ännu.

Gunilla Lindberg

*Att sökmotoroptimera sin webbplats är att göra den så bra som möjligt så att sökmotorer som Google hittar den.