Duda: Nord Stream 2 är ett hot mot Polens säkerhet

Nord Stream 2 – den andra gasledning som ska byggas i Östersjön mellan Tyskland och Ryssland – är ett ekonomiskt diskutabelt projekt, men det har en betydande politisk dimension. Det sade president Andrzej Duda på en presskonferens i Ungern efter fredagens möte med Visegradgruppen (Polen, Ungern, Tjeckien och Slovakien).

Projektet kan utgöra ett hot mot bland annat Polen, Ukraina och Slovakien, sade Duda, och jag har svårt att tro att länder som kan tänkas bli påverkade inte skulle reagera.

I vår del av Europa tror vi inte att flyktingkvoter är ett effektivt sätt att hantera migrationsvågen som nu kommer, sade presidenten. EUs politik bör bygga på två pelare – skyddet av de yttre gränserna och humanitärt bistånd, och EU bör ge ekonomiskt stöd till de länder som upprättar flyktingläger. (Warsaw Business Journal 9 okt 15)