Gasterminalen i Świnoujście är invigd

LNG-terminalen i Świnoujście har nu invigts av premiärminister Ewa Kopacz. Det betyder att Polens beroende av energi från Ryssland minskar avsevärt.

Idag kan vi säga att så mycket som 90 % av den gas vi behöver kan importeras från annat håll än från öst, sade Kopacz vid måndagens invigning.

Ryssland levererar största delen av den gas som används i Central- och Östeuropa, och med den nya terminalen, som är den enda i regionen, kan Polen köpa och förvara flytande naturgas från olika håll för att minska beroendet av rysk gas.

Den första gastankern kommer i månadsskiftet november/december.

Beata Szydło, som är oppositionspartiet Lag och Rättvisas PiS (Lag och Rättvisa) kandidat till premiärministerposten i valet den 25 oktober, är kritisk och anser att terminalen borde varit färdig redan för två år sedan. (Polskie Radio 12 okt 15)