Förtroende för Kopacz fortsätter att öka

Nationalkonservativa oppositionspartiet PiS (Lag och Rättvisa) leder rejält över liberalkonservativa regeringspartiet Medborgarplattformen (PO) i opinionsmätningarna men när det kommer till de politiker som tävlar om posten som premiärminister, Medborgarplattformens Ewa Kopacz och Lag och Rättvisas Beata Szydło, är det tvärtom.

In en färsk mätning från Millward Brown får Kopacz 50 % av rösterna mot 30 % för Szydło. Kopacz har ökat med 8 %, Szydło har tappat 7 %.

Väljarna vill alltså att PiS ska bilda regering men har störst förtroende för Kopacz. Vad detta kan innebära för Szydło kan man bara spekulera om, men många är ju övertygade om att Szydło egentligen inte kommer att bli regeringschef – eller i alla fall inte under någon längre tid. Man förutsätter att partiledaren Jarosław Kaczyński ganska snart kommer att ta över och om Szydłos popularitet fortsätter att sjunka kan det bli det argument han behöver för att själv ta hand om rodret. (Polskie Radio och wB 10 okt 15)