Kaczyński: Dalta inte med Polański

USA vill ha filmregissören Roman Polanski utlämnad. Foto: Georges Biard, wikipedia.

PiS vill inte dalta med Polanski.
Foto: Georges Biard, wikipedia.

Alla ska vara lika inför lagen, och om vi vinner valet kommer det inte att daltas med Roman Polański. Det sade Jarosław Kaczyński, partiledare i nationalkonservativa oppositionspartiet PiS (Lag och Rättvisa) på ett valmöte på tisdagen, rapporterar polska medier.

Polański anklagas i USA för att ha haft sex med en minderårig 1977, och amerikanska myndigheter har begärt honom utlämnad. Det polska rättsväsendets hantering av frågan om utlämning har hållit på sedan tidigt i våras, och Kaczyński anser att det daltas för mycket med kändisar.

Domstolen i Kraków, som har hand om ärendet väntas komma med ett utslag i slutet av oktober, och visar det sig att ingenting i polsk lag hindrar att den berömde filmregissören blir utlämnad går ärendet vidare till justitieministern, som har sista ordet. (wyborcza.pl och wB 13 okt 15)