Lukasjenka vill ha stöd av Polen

Vitrysslands president Aleksander Lukasjenka. Bild: wikipedia.

Vitrysslands president Aleksander Lukasjenka.
Bild: wikipedia.

President Aleksander Lukasjenka hoppas att Polen ska kunna hjälpa Vitryssland så som Tyskland på 1990-talet hjälpte Polen med kapital och nya teknologier som blev motorn i en snabb utveckling.

Det säger Lukasjenkas kanslichef, Siarhiej Kizima, till tidningen Dziennik Gazeta Prawna.

Kapital och ny teknologi är inget vi får från Ryssland, så nu är det dags för Polen att ta initiativet, säger Kizima. Det var ju ni som drev igenom sanktionerna mot Vitryssland.

Vitryssland har börjat närma sig EU, och hoppas till att börja med på att de sanktioner som infördes 2011, efter upprepade kränkningar av mänskliga rättigheter och förföljelse av den demokratiska oppositionen, ska avskaffas.

Utrikesminister Grzegorz Schetyna sade i förra veckan i Bryssel att Polen inte kommer att göra något större motstånd mot att sanktionerna hävs – men han ansåg att man borde vänta med beslutet till efter presidentvalet som hölls i helgen. Lukasjenka vann som väntat med god marginal och inleder nu sin femte mandatperiod som vitrysk president. Oppositionen anser att valet var lika riggat som det brukar och att ingenting har hänt som motiverar att sanktionerna hävs. (Polskie Radio 14 okt 15)