Gross artikel utreds av åklagare

Den amerikanske professorn Jan Tomasz Gross

Den amerikanske professorn Jan Tomasz Gross

Åklagaren i Warszawa–Żoliborz har inlett en utredning mot den polsk-amerikanske historikern Jan T Gross, som i en artikel den 13 september skrev att polackerna dödade fler judar än tyskar under andra världskriget. Straffet kan bli upp till tre års fängelse.

Artikeln, som publicerades i den tyska dagstidningen Die Welt under rubriken Die Osteuropäen haben kein Schamgefühl (Östeuropéerna har ingen skamkänsla) väckte stor upprördhet bland polackerna, och inte mindre än 125 personer har gjort en anmälan. I artikeln skriver Gross att östeuropéernas bristande vilja att ta ansvar i flyktingkrisen beror på att de – inte minst polackerna – inte har gjort upp med sitt förflutna. (TVP info och wB 15 okt 15)

Tidigare artiklar om Jan T Gross artikel:

Jan T Gross går för långt >>

Michnik svarar Gross >>

IPN svarar Gross >>