Liberala stadsbor lämnar PO för Moderna

Ryszard Petru startar en ny politisk organisation, ModernaPL. Foto: Przemek Jahr wikipedia.

Ryszard Petru har bildat ett trendigt parti.
Foto: Przemek Jahr, wikipedia.

Så sent som i våras hade ekonomen Ryszard Petrus parti Moderna (eller ModernaPolen) knappast en chans att ta sig in i parlamentet men efter sommaren har Moderna i vissa opinionsmätningar kommit upp i hela 9 % av väljarsympatierna.

Det liberalkonservativa regeringspartiet Medborgarplattformen (PO) tappar allt fler röster och de som inte tänka sig att gå över till fienden, det konservativa oppositionspartiet PiS (Lag och Rättvisa) går i stället över till Moderna. Petru har lyckats övertyga många om att hans parti bildats av experter, säger säger statsvetaren Witold Sokała till nyhetsportalen Wirtualna Polska.

En annan statsvetare, Rafał Chwedoruk, påpekar att Petru dessutom är bra på marknadsföring.

Det är ingen tillfällighet att han uppträder som om han vore företagsledare och att hans möten påminner om teambuilding för personalen. Det lockar liberala väljare från städerna. Moderna har helt enkelt blivit trendigt.

Om man ska uppfattas som trendig av dagens stadsbor måste man förekomma ofta i medierna, man måste se ut och tala som en modern människa, säger Chwedoruk. Åsiktsmässigt ska man vara liberal i ekonomiska frågor och politiskt korrekt, och man får inte vara konservativ i moralfrågor eller ha vänsteråsikter i socioekonomiska frågor.

PO var trendiga 2007 och i viss mån 2011 men inte nu längre, säger Sokała. Och en del av partiets forna väljare går då över till Moderna. De är välutbildade, liberala och moderna men vet inte så mycket om politik. De uppfattar sig som eliten och vill representeras av politiker från samma grupp. Samtidigt måste mindre välbeställda också gilla Moderna, annars skulle de inte komma upp i 11 %. Och många lågutbildade är lite imponerade av Petru, de tycker att han liknar en bankdirektör med kontakter i den högre ekonomiska världen. (Wirtualna Polska 15 okt 15)