Vinet blev en nesa för Duda

Inget dåligt vin – men pssar det för officiella middagar, undrar den belgiska tidningen Le Soir Belgique.

Inget dåligt vin – men pssar det för officiella middagar, undrar den belgiska tidningen Le Soir Belgique.

När det belgiska kungaparet i dagarna var på besök i Polen och träffade president Duda bjöds det på ett enkelt vin för 12 euro flaskan (knappt 120 kr), en Hermitage Saint-Émilion grand cru från 2011. Det berättar den belgiska tidningen Le Soir Belgique.

Det kanske inte är det allra billigaste vinet – men är det sådant man serverar en kung och en drottning? När Belgiens kungapar själva har gäster bjuds det viner som är ungefär dubbelt så dyra, konstaterar tidningen. Alltså runt 240 kr per flaska, räknat i svenska pengar.

Det är inget fel på det vinet, säger vinexperten Erich Boschman. Det är OK om man bjuder gamla vänner men en officiell middag – tja, det är tveksamt. Å andra sidan är gästerna på officiella middagar ofta inga vinkännare, konstaterar Boschman. Och det är väl med Polen som med andra länder i Europa – i dagens läge rullar de sig inte i pengar.

Tidningen vecklar därefter in sig i ett resonemang om vad som passar och inte passar vid kungamiddagar. Polen har ingen riktig vinkultur, skriver Le Soir Belgique. Det är förvisso sant – men någonstans handlar det väl ändå lite om maten – serverar man gås eller anka (och det gör man ofta i Polen) så funkar det väldigt bra med en Pinot noir eller en Rioja, och står det vildsvin på bordet sitter en Cabernet Sauvignon eller (om man har råd) en Amarone fint.

Det är också lätt att konstatera att Dudas vin får bra betyg i flera tester. Än bättre blir det om man dekanterar det ett par timmar i förväg för att få fram aromerna – d.v.s häller långsamt över det i en tillbringare (av glas t.ex) så att vinet får mycket kontakt med syret i luften. Skvimpa runt ordentligt med jämna mellanrum. Är kannan inte av ädlaste polsk kristall går det utmärkt att hälla tillbaka det på flaskan – men OBS! Nu har det ökat i volym. Det får inte längre plats i buteljen. Å andra sidan kan servitören kanske provsmaka den där halva decilitern som plötsligt blir över.

Och om vi håller fast vid att det serveras polska paradrätter som anka eller vildsvin – vad är det för fel på Żywiec och en vodka?

Gunilla Lindberg