Blechacz är pristagarens förebild

Vinnaren i Chopintävlingen Seong-Jin-Cho. Foto: Facebook.

Vinnaren i Chopintävlingen
Seong-Jin-Cho.
Foto: Facebook.

Redan för tio år sedan, då Rafał Blechacz vann den stora Chopintävlingen, beslöt sig den då 11-årige sydkoreanen Seong-Jin Cho för att det var dit han skulle sikta.

Han blev min idol, och det var min största dröm att en gång vinna just den här tävlingen, säger Seong-Jin Cho till TVP info.

Inför den första spelningen var jag så nervös att jag inte ens kom ihåg hur jag hade spelat – jag var tvungen att kolla på internet hur det lät, säger pristagaren.

Priset är 30 000 euro och en guldmedalj. Seong-Jin Cho vann hela tävlingen och fick dessutom pris för bästa framförandet av en polonäs.

Seong-Jin Cho föddes 1994 i Söul och har studerat på musikkonservatoriet i Paris. Trots sin ungdom har han vunnit flera stora tävlingar, bland annat den internationella Chopintävlingen i Moskva, och kommit på andra och tredje plats i flera andra.

Han har också spelat med många berömda orkestrar – som Pragfilharmonikerna, Berlinradions symfoniker, Münchens symfoniorkester med flera. Han har också turnerat över världen och deltagit i ett antal festivaler. (TVP 21 okt 15)

Läs också Seong-Jon Cho vann Chopintävlingen >>