Seong-Jin Cho vann Chopintävlingen

Vinnaren i Chopintävlingen Seong-Jin-Cho. Foto: Facebook.

Vinnaren i Chopintävlingen
Seong-Jin-Cho.
Foto: Facebook.

Första priset i den stora internationella Chopintävlingen gick till den 21-årige sydkoreanen Seong-Jin Cho. Beslutet kom tre kvart efter midnatt och gick i förhandstipsens riktning – utom på en punkt: Den polska finalisten Szymon Nehring som många polacker – både musikexperter och amatörer – gärna sett som pristagare var inte med på listan över de sex pristagarna.

De tre största favoriterna delade också på de tre förstaplatserna och på tre specialpris. Förstapriset gick till den 21-årige sydkoreanen Seong-Jin Cho. Inte ett enda misstag, varje ton gick exakt rätt i hans finalframförande av Chopins pianokonsert i e-moll. Cho fick också pris för det bästa framförandet av en polonäs.

Andrapriset gick till 26-årige kanadensaren Charles Richard-Hamelin som också fick pris för bästa sonatframförande. Tredjepriset gick till 21-åriga Singaporefödda amerikanskan Kate Liu, som också tilldelades pris för bästa framförandet av mazurkor.

Fjärdepriset gick till 17-årige amerikanen Eric Lu, femtepriset till kanadensaren Yike Tony Yang (16) och sjättepriset till ryssen Dmitry Shishkin (23).

Särskilda erkännanden gick till de fyra övriga finalisterna Aljosa Jurinic (26), Kroatien, Aimi Kobayashi (20), Japan, hemmafavoriten Szymon Nehring (20) och publikgunstlingen men inte alls juryns favorit Georgijs Osokins (20) från Lettland.

Polska radions pris för det bästa framförandet av en av Chopins konserter delades inte ut.

Årets Chopintävling fick av de allra flesta bedömare mycket högt betyg. Allmänt har det sagts och skrivits att den hållit mycket hög klass.

Och allt det goda utom förstagångsupplevelsen finns kvar: 130 timmar inspelade Chopinkonserter finns att hämta hem från TVPKulturas webbsidor eller från Chopininstitutets YouTubesidor, också tillgängliga via surfplatta och smart mobiltelefon.

Jan Axel Stoltz

Läs också >>