Szydło: Våra varumärken ska stärkas

Polens ekonomi kommer att bli starkare när vi bygger upp industrin och får starka polska varumärken. Det sade Beata Szydło, som aspirerar på att leda en regering med nationalkonservativa PiS (Lag och Rättvisa) som största parti efter valet på söndag. Det skriver veckotidningen Gazeta Polska.

Försvarsindustrin kan bli en motor i ekonomin, men vi måste också ha gruvor och kemiföretag av strategiska skäl, sade Szydło, som också vill satsa på varvsindustrin och förbättra villkoren för de små företagen.

Gruv- och varvsindustrin är två svårt olönsamma sektorer i den polska ekonomin. Varven föll i princip samman för tio år sedan och gruvindustrin ska rekonstrueras. Näringsdepartementet har utarbetat en plan där de lönsamma delarna ska utvecklas och de olönsamma ska föras till ett företag som lägger ner dem med minsta möjliga antal arbetslösa. Planen har inte mottagits väl av gruvarbetarna, och den tunga industrins fackliga organisationer har uppmanat sina medlemmar att rösta på PiS.

Samtidigt kan PiS inte ge olönsamma sektorer med många anställda stora statliga bidrag – det tillåter inte EU-reglerna. (Warsaw Voice och wB 22 okt 15)