Kukiz vill ha lägesrapporter av PiS

Upptsickaren Paweł Kukiz fick överraskande över 20 % av rösterna i söndagens presidentval. Foto från Kukiz Facebooksida.

Paweł Kukiz håller koll på PiS vallöften.
Foto från Kukiz Facebooksida.

Jag önskar verkligen att PiS (Lag och Rättvisa) kommer att genomföra sina vallöften. Det sade Paweł Kukiz, grundaren till det nya populistpartiet Kukiz’15, som förmodligen tar runt 40 mandat i det nya parlamentet.

Jag kommer att kräva att få lägesrapporter av PiS när det gäller hur långt de kommit med genomförandet av sina vallöften, sade Kukiz.

Lag och Rättvisa har gjort en utmärkt val och kommer att bilda regering inom sex veckor. Om PiS behöver gå i koalition med något annat parti eller får egen majoritet är inte klart – det beror på hur många av de mindre partierna som kommer in.

Många har tidigare förutsatt att Kukiz’15 i så fall är en given koalitionspartner, de två partierna har mycket gemensamt. Men bara för några veckor sedan underströk Kukiz att någon koalition inte är aktuell för hans parti – de ska arbeta för att få igenom partiets förslag.

Dessutom är de fria människor – jag kan inte tala om för dem vad de ska rösta på sade Kukiz då.

Polska politiker har ofta en ganska lättsam inställning till partidisciplin, för många är det självklart att den egna meningen är viktigare än att det parti man representerar får igenom sina förslag i parlamentet. (TVP info och wB 26 okt 15)