PO diskuterar ordförandebyte

Warszawas borgmästare Hanna Gronkiewicz-Waltz försvarar Ewa Kopacz. Foto: wikipedia.

Warszawas borgmästare Hanna Gronkiewicz-Waltz försvarar Ewa Kopacz.
Foto: wikipedia.

Spekulationerna om vad som nu ska hända i det avgående regeringspartiet Medborgarplattformen (PO) är många. Det finns de som anser att allt ska fortsätta som förut med Ewa Kopacz vid rodret, och det finns de som anser att hon måste avgå. Till de senare hör förre utrikesministern och talmannen Radosław Sikorski. När avlyssningsskandalen briserade sommaren 2014 fick han lämna UD och i stället bli talman i sejmen. Och sommaren 2015 när förhörsprotokoll och annat material från utredningen om avlyssningen lades ut på Facebook i somras fick han också lämna parlamentet.

Han drog sig hem till Bydgoszcz för att slicka sina sår och mumlade något om att göra sig nyttig i lokalpolitiken. Men Kopacz ansåg honom för komprometterad och bad honom avstå från det.

Det behövs ett nytt ledarskap, säger Sikorski nu, och jag förutsätter att Ewa Kopacz vet hur man ska agera i den här situationen.

Hanna Gronkiewicz-Waltz, som är borgmästare i Warszawa och tillhör samma parti går nu till angrepp mot Sikorski.

Han kan gå och köpa sin bläckfisk på Lidl, fnyser Gronkiewicz-Waltz och syftar på de luxuösa krogmåltider som Sikorski ätit på skattebetalarnas bekostnad – vilket avslöjades just i den omskrivna avlyssningsskandalen. Ewa Kopacz fick fler personliga röster i Warszawa än Jarosław Kaczyński!

Bland dem som nämnts som tänkbara efterträdare till Kopacz är utrikesminister Grzegorz Schetyna och försvarsminister Tomasz Siemoniak. (gazeta.pl, TVP info och wB 28 okt 15)