PiS höjer skatten för stormarknader

När partiet Lag och Rättvisa (PiS) bildar regering kommer skatten för utländska stormarknader att höjas med 2 %, vilket ger statskassan ett tillskott på 3,5 miljarder złoty (drygt 8 miljarder svenska kronor).

Avsikten är att minska överföringen av vinster utomlands, begränsa utländska affärskedjors expansion och skapa lika villkor för mindre företag, uppger partiet. Lagförslaget är redan på gång.

Vi vill att den nya lagen träder i kraft så snart som möjligt, säger parlamentarikern Henryk Kowalczyk, som tippas bli finansminister i den nya regeringen. Det kanske inte går att få till redan vid årsskiftet, men lagen ska vara på plats under det första kvartalet.

Det blir konsumenterna som får betala, säger Ryszard Petru, grundare av partiet Moderna, som bildades i våras och fick 7,5 % av rösterna och arton mandat i det nya parlamentet.

Moderna hämtar sina sympatisörer bland de yngre medelklassväljarna i städerna, många av dem som hoppat av från det avgående regeringspartiet Medborgarplattformen (PO).

Höjer man skatterna för företagen så höjer de priserna på varorna, sade Petru. (Polskie Radio och wB 3 november 15)