Duda vill ha mer Nato i Polen

Vi ser fram emot att Natos roterande styrkor expanderar och att vi framtiden får permanenta Natobaser i Polen. Det sade president Duda på tisdagen vid ett officiellt besök i Bukarest i samband med ett möte med Natos östliga medlemsländer.

Den rumänske presidenten Klaus Ioannis i sin tur underströk att även i den pågående flyktingkrisen måste Nato hålla kvar sitt engagemang på den östra flanken.

På onsdagen träffas presidenterna i Polen, Rumänien, Ungern, Slovakien, Bulgarien, Lettland och Litauen, tillsammans med Natos biträdande generalsekreterare Alexander Vershbow och talmannen i det tjeckiska parlamentet. På agendan står internationella säkerhetsfrågor i samband med Rysslands agerande i Ukraina och planerna på en utbyggnad av den rysk-tyska gasledningen Nordstream.

Duda kallade projektet ett politiskt beslut utan vare sig ekonomiska eller finansiella skäl, och menade att det knappast ökar EUs energisäkerhet. EU-länderna bör hellre använda sina gasresurser mer effektivt och diversifiera sina källor, sade han

Duda erbjöd också hjälp till offren för den tragiska branden på en nattklubb i Bukarest, med 31 döda och 180 skadade.

Polens ledande behandlingscenter för brännskador är redo att hjälpa de behövande, sade han. (Polskie Radio 4 nov 15)