Tchórzewski: Vi ska öka kolbrytningen

Blivande energiministern Krzysztof Tchórzewski vill öka kolbrytningen. Bild wikipedia.

Blivande energiministern Krzysztof Tchórzewski vill öka kolbrytningen.
Bild wikipedia.

Regeringen måste öka kapaciteten i gruvdriften för att sänka kostnaderna, och vi ska investera i nya kraftverk. Det sade Krzysztof Tchórzewski, energiminister i den tillträdande Lag och Rättvisa-regeringen (PiS), i veckan till journalister.

Att stänga ner gruvor är inget alternativ. Gruvor som är djupare än 600 meter och med gångar som är längre än 1,5 km kommer att bli olönsamma, och därför måste vi hitta nya fyndigheter som ligger högre upp.

Tillsammans med fackföreningarna ska vi utarbeta en plan för gruvsektorn, och den ska kunna läggas fram om ett par veckor. Kolet förblir vårt viktigaste bränsle, och det planerade kärnkraftverket kan komplettera systemet, liksom förnybar energi.

Att satsa mer på gruvindustrin var ett av PiS vallöften – branschen är i kris på grund av bristande lönsamhet. En anledning har varit en omfattande insmuggling av billigare rysk kol.

Den förra regeringen lade i våras fram en plan som gick ut på att olönsamma gruvor skulle föras över i ett avvecklingsbolag, medan man satsar på de lönsamma. Ingen gruvarbetare skulle behöva bli arbetslös, försäkrade förra premiärminister Ewa Kopacz.

För att säkra energitillförseln och minska utsläppen har Polen också satsat på ett kärnkraftverk som enligt planerna ska stå färdigt om tio år.

Men gruvarbetarna protesterade mot gruvplanen av oro för ökad arbetslöshet, och i sitt valmanifest utlovade PiS nya satsningar på kolgruvorna. (Warsaw Business Journal och wB 12 nov 15)