Utrensningar på kulturområdet

Scen ur Krakówtaterns TIll Damaskus. Foto: Stary Teatr, FB.

Scen ur Krakówtaterns TIll Damaskus.
Foto: Stary Teatr, FB.

Nu börjas det. Högeraktivister samlar in namn för petitioner med krav på att Jan Klata, chef för Teatr Stary (Gamla teatern) i Kraków, ska få sparken.

I spetsen för aktionen står fotografen Stanisław Markowski. Under en föreställning av Strindbergs Till Damaskus var han en av dem i publiken som i protest mot ”obscena sexuella scener” skrek: Vanära! och Synd!

Inom kulturen råder en total brist på jämvikt, sade Markowski nyligen till tidningen Gazeta Wyborcza. Han ser Klata som en kulturrevolutionens funktionär som de nya makthavarna måste stoppa.

Nu efter valet kan man räkna med stora och välbehövliga förändringar inom kulturlivet, menar han, och först måste vi ta itu med de falska auktoriteterna.

PiS-politikerna i Kraków är med på noterna.

Teatr Stary är en gammal förtjänstfull institution och den måste få ett annat ansikte utåt, säger kommunalpolitikern Ryszard Kapuściński. Klatas senaste idéer tyckte vi inte om, det finns helt enkelt saker man inte gör.

Den nye kulturministern Piotr Gliński vill inte kommentera högeraktivisternas förehavanden, men senator Jerzy Fedorowicz från PO (Medborgarplattformen) påpekar att detta är farligt nära censur.

Dramats huvudperson, regissören Jan Klata är förvånad.

Teatern har haft stora framgångar, de sista två åren har vi sålt hundra tusen biljetter, vi har gästspelat över hela landet och utomlands. Bara i oktober gick fyrtio föreställningar för utsålda hus, påpekar han. Och Kung Lear fick det prestigefyllda priset Guld Yorrick vid Shakespearefestivalen.

Klata ser ett samband med den politiska situationen.

Något liknande inträffade i Moskva – personer i publiken störde ”spontant” en föreställning av Bröderna Karamasov för att den ”sårade deras deras religiösa känslor”. Jag är inte säker på att det är förebilder man ska leva upp till här i Polen, säger regissören.

Man kan väl konstatera att högerkretsar verkligen känner vind i seglen. Påtryckningar på kulturinstitutioner och medier bör man å det bestämdaste reagera mot. I annat fall står Polen inför massiva utrensningar inom kulturinstitutionerna. I annat fall blir det ett indirekt bejakande av censur och då kommer kulturen att styras av politiska och ideologiska direktiv som under kommunisttiden.

Dorota Tubielewicz Mattsson