Kopacz ställer inte upp för omval

Ewa Kopacz. Bild: wikimedia.

Ewa Kopacz.
Bild: wikimedia.

Mitt huvudsakliga mål har varit att behålla enigheten inom partiet. Det sade förra premiärministern Ewa Kopacz, som inte ställer upp för omval i det ordförandeval som Medborgarplattformen (PO) drar igång inom kort. Valet sker via en medlemsomröstning som pågår i två månader.

Men förre utrikesministern Grzegorz Schetyna ställer upp – för många var det självklart att det var Schetyna som skulle ha tagit över när Donald Tusk för ett år sedan gick vidare till Europeiska rådet. Men Tusk och den falang inom partiet som stödde honom förberedde i god tid Kopacz, som då var talman i parlamentet, på att bli regeringschef. Hon var alltså handplockad av Tusk och har inte själv valts till ordförande. När Sławomir Nowak i förra veckan valdes till ordförande i parlamentarikergruppen blev det tydligt att Kopacz inte själv har det stöd som krävs för att leda partiet.

Den som kan bli Schetynas främsta konkurrent är förre försvarsministern Tomasz Siemoniak, som också var biträdande premiärminister under Kopacz tid. Även han har stort stöd i partiet. (Warsaw Voice och wB 16 nov 15)