Ny minister avlyssnades för två år sedan

Publicerad 2015-11-17 17:55
Nya utvecklingsministern Mateusz Morawiecki blev också avlyssnad. Bild wikipedia.

Nya utvecklingsministern Mateusz Morawiecki blev också avlyssnad.
Bild wikipedia.

Även den nye utvecklingsministern Mateusz Morawiecki har fått samtal inspelade – och uppspelade för allmänheten, i det här fallet i Radio Zet.

Den hemliga inspelningen skedde för två år sedan. Morawiecki, då chef för BZ WBK, en stor bank med säte i Wrocław , samtalade med några näringslivstoppar, bland andra Krzysztof Kilian, chef för energijätten PGE.

Kilian avslöjade att statliga flygbolaget PLL Lot fått 400 miljoner złoty i bidrag utan premiärminister Donald Tusks kännedom.

Donald fick nästan en hjärtattack när han fick veta det, sade Kilian. Och dagen därpå betalades pengarna omedelbart ut i bonusar.

Under mötet kritiserades dåvarande näringsministern Janusz Piechociński för bristande ekonomisk orientering.

Morawiecki talade mest om ekonomi och befolkningsfrågor, och det var inget särskilt smaskigt skvaller i samtalet, vilket kan vara anledningen till att det inte publicerats tidigare.

Förre utrikesministern och talmannen Radosław Sikorski var den som råkade mest illa ut i avlyssningsskandalen som briserade förra sommaren. Han tvingades först lämna UD och inför parlamentsvalet i oktober också talmansposten eftersom han bedömdes vara så komprometterad. (Radio Zet och wB 17 nov 15)

Avlyssningsskandalen >>Sök i webb-Bulletinen