Nya barnbidraget kommer den 1 april

De utökade barnbidragen måste träda i kraft snabbt, annars förlorar vi vår trovärdighet, sade finansminister Paweł Szałamacha nyligen till polska medier.

Henryk Kowalczyk, ordförande i ministerrådets ständiga kommitté, följer upp med datum:

Det nya barnbidraget kommer att utbetalas från och med den 1 april, säger han till nyhetsportalen wirtualnapolska.pl.

Vi har utarbetat ett förslag, säger Kowalczyk, från och med det andra barnet utbetalas 500 złoty per barn och månad till barnfamiljerna, oavsett lönenivå. I fattiga familjer kan bidraget även utgå för det första barnet. Vi lämnar in propositionen i december och sedan avgör parlamentet. Ledamöterna kan ju föreslå ändringar.

Det har funnits synpunkter på att fattiga familjer med det nya barnbidraget kommer upp i en inkomstnivå som sänker möjligheten till andra sociala bidrag. Men sammanlagt blir det en vinst, säger ministern.

Samtidigt betonar han att landets ekonomi är i ett katastrofalt läge och att budgeten – som den förra regeringen gjorde upp – är katastrofal.

Bara intäkterna från momsen är 13 miljarder lägre än beräknat, säger Kowalczyk till nyhetsportalen wirtualnapolska.pl.

Intressant nog säger finansminister Paweł Szałamacha till tidningen Gazeta Polska Codziennie att deflationen visserligen är överraskande, men att det nog finns utrymme för en liten räntesänkning efter nyår. (wpolityce.pl, gpcodzienne.pl och biznes.onet.pl 28 nov 15)