Julmarknaden i Kraków har inletts

Polsk julkrubba – här utställd på biblioteket i Sölvesborg för några år sedan. Foto: Jan Maltestam

Polsk julkrubba – här utställd på biblioteket i Sölvesborg för några år sedan.
Foto: Jan Maltestam

Nu har den berömda julmarknaden på Stortorget i Kraków öppnat för året. Från ett 80-tal stånd säljs allt från regionens traditionella keramik och fårskinn från Tatrabergen till mer modernt tingeltangel.

En kopp varm glögg värmer under besöket på jumarknaden. Foto: Anneke Wolf, wikipedia.

En kopp varm glögg värmer under besöket på jumarknaden.
Foto: Anneke Wolf, wikipedia.

Kunderna kan smaka lite mat eller smutta på ett glas grzaniec galicyjski (en lokal variant av glögg) från matstånden under rundvandringen bland allt som går att köpa. Samtidigt sjunger stadens körer julsånger, till marknadsbesökarnas förnöjelse.

På torsdag den 3 december inleds den berömda tävlingen om bästa julkrubban. Det gäller att producera en julscen avancerad nog och särpräglad nog för att den ska kunna sticka ut i konkurrensen som är mycket hård. Kreatörerna sparar ingen kraft och knappt pengar heller. På söndagen ställdes julkrubborna ut till beskådan runt Mickiewiczs staty framför de gamla Klädeshallarna. På torsdag transporteras de till Historiska museet, där juryn utser vinnare i olika kategorier.

Julmarknaden är en av Krakóws mest besökta turistattraktioner. (Polskie Radio och wB 29 nov 15)