– Europa får se upp med Warszawa!

Det har bara gått två veckor sedan den försynta Beata Szydło svors in som Polens premiärminister. Men hennes administration har hunnit välja en man som dömts för maktmissbruk och förföljelse av politiska fiender till säkerhetschef. För att förekomma en fällning i Konstitutionsdomstolen bytte man ut fem domare där. Dessutom har man utnämnt en känd antisemit till försvarsminister.

Så inleder den amerikanska tidningen Washington Post en analys av situationen i Polen, och fortsätter med att den nye kulturministern försökte stoppa en pjäs av Nobelpristagaren Elfriede Jelinek på en statlig teater. En reporter som undrade om en sådan åtgärd var laglig hotades med utrensningar på statlig radio och tv. Och regeringens talesperson anser att Donald Tusk, Polens mest respekterade nu aktive statsman, bör dras inför rätta.

Läs vidare >>