Ryssland protesterar mot nedmonterat krigsmonument

Det ryska utrikesdepartementet har lämnat in en kraftfull protest mot nedmonteringen av ett ryskt krigsmonument i staden Mielec till polska ambassaden i Ryssland.

Det är en cynisk förolämpning mot minnet av de sovjetiska soldater som dödades i kampen för att befria Europa från fascismen, skriver departementet, och beklagar att polska myndigheter inte gör någonting för att stoppa vandalerna. Genom att montera ner monumentet har Polen återigen allvarligt brutit mot bestämmelserna i det mellanstatliga avtalet om gravar och minnesplatser, hävdar ryska UD och kräver att den nya polska regeringen ska stoppa förstörelsen av sovjetiska minnesmärken, garantera deras underhåll, reparera skador och ställer vandalerna inför rätta.

Tacksamhetsmonumentet till Röda armén i Mielec som byggdes 1963, revs i helgen och transporterades till Museet för Folkpolen (det kommunistiska Polen) i Ruda Sląska i södra delen av landet. Det var en kopia av ett monument från 1950-talet i Östberlin.

Monumentet monterades ner helt enligt polsk lag, säger landshövdingen i Mielec, Zbigniew Tymuła, vid en presskonferens på måndagen. Beslutet togs enhälligt av landstinget och strax före presskonferensen ringde jag den ryska generalkonsuln i Polen och informerade om hur vi har gjort. Han förstod att vårt beslut var rätt ur säkerhetssynpunkt. Det nästan två ton tunga monumentet stod utan någon egentlig skydd, och det var stor risk för en olycka. Och det monterades ner på ett värdigt sätt.

Sovjetiska minnesmärken är kontroversiella i Polen eftersom Röda armén efter befrielsen av det Naziockuperade landet 1944–45 fängslade tusentals medlemmar i den polska motståndsrörelsen och intelligentian. Det ledde också till att en kommunistregim, stödd av Moskva tog över och landet blev inte fritt förrän 1989. (Polskie Radio 1 dec 15)