PiS: Rika bör inte ta ut barnbidraget

Talmannen Stanisław Karczewski ber rika familjer strunta i barnbidraget. Foto: Adam Nurkiewicz, wikipedia.

Talmannen Stanisław Karczewski ber rika familjer strunta i barnbidraget.
Foto: Adam Nurkiewicz, wikipedia.

På onsdagen vädjade senatens talman, Stanisław Karczewski, i radio Zet till de rikaste i landet att inte ta ut de nya barnbidragen.

Ett nytt barnbidrag till flerbarnsfamiljer var det nationalkonservativa regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) viktigaste vallöfte. Bidraget börjar betalas ut i april, vilket regeringen spikade på tisdagen. Man hade då övergivit tanken på en inkomstgräns, som tidigare diskuterats. Fattiga familjer får bidrag även för det första barnet.

Avsikten med det nya barnbidraget är att få polackerna att föda fler barn och eventuellt också att locka hem polska barnfamiljer som flyttat utomlands för att jobba. Kostnaderna beräknas bli höga: 16 miljarder nästa år och 22 miljarder om året därefter.

Talmannen Karczewski vill kanske spara lite pengar åt staten när han föreslår att de som har det bäst ställt ska tacka nej till barnbidraget

Annars skämmer de ju ut sig själva, sade Karczewski.

Som rika betraktar han familjer som tjänar mer än han själv. Som exempel på vilka som är rika nog att klara barnaskaran på egen hand nämnde han en annan politiker – Roman Giertych, tidigare ordförande i Polska Familjeförbundet.

Han som är en rik advokat bör inte ta ut 500 złoty per barn, sade Karczewski. (TVP och wB 3 dec 15)