UD protesterar mot Polenbild i utländska medier

Polska utrikesdepartementet protesterar nu mot en artikel i tidningen Washington Post för en vecka sedan om situationen i Polen efter parlamentsvalet och mot ett 15 minuter långt inslag om Polen i den amerikanska tv-stationen CNN.

Vi har med förvåning tagit del av de argument som framförts i CNN och Washington Post, skriver UDs talesperson Artur Dmochowski i ett officiellt uttalande. De representerar en falsk och ensidig bild av situationen i Polen, en bild som inte stöds av fakta.

Enligt CNN har det nya regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) i rasande fart tagit över makten på ett sätt som påminner om en statskupp. I reportaget hänvisas också till den ”flyktingfientliga retorik” som enligt CNN har sporrat nationalisterna. Ett klipp visade hur nationalister i Wrocław brände en docka som föreställde en jude i traditionell dräkt.

Washington Post visade upp en liknande bild, beskrev de senaste händelserna i Polen som oroande och ansåg att den nya polska regeringen skulle kunna få amerikanerna att vakna upp (ur sin okunnighet om att landet inte längre styrs av samma EU-vänliga regering som tidigare).

Polen kommer att av båda redaktionerna kräva möjlighet att presentera den polska uppfattningen om om situationen, skriver Dmochowski. (Polskie Radio och wB 8 dec 15)

– Europa får se upp med Warszawa >>

CNN-reportaget på youtube >>