Nedmonterat monument irriterar Moskva

Det nedmionterade sovjetiska monumentet medan det fortfarande stod på plats. Bild wikipedia

Det nedmionterade sovjetiska monumentet medan det fortfarande stod på plats.
Bild wikipedia

En ny strid om ryska krigsmonument i Polen har brutit ut.

Den 28 november monterade man ner ett tacksamhetsmonument till Röda armén i sydöstra Polen.

Det nästan två ton tunga monumentet riskerade att välta, sade landshövdingen i Mielec, Zbigniew Tymuła, som dessutom hade ringt och talat med Rysslands generalkonsul i Polen – och mötts av förståelse.

Det finns ett avtal mellan de två länderna om att vårda varandras monument och begravningsplatser från krigstiden, och enligt rysk mening tar den polska regeringen inte sitt ansvar. Särskilt som monumenten gäller sovjetiska soldater som befriat Polen ur nazisternas klor. Så ryska UD reagerar med irritation.

Polacker som vandaliserar monument som rests till minne av sovjetiska soldater påminner om terrorister från Mellanöstern, säger ryska UDs talesperson Maria Zacharova till nyhetsbyrån Tass.

Polens UD vädjar nu till Moskva att inte reagera så hysteriskt eftersom det försämrar möjligheterna till dialog.

Men sovjetiska krigsmonument är inte älskade i Polen – invånarna minns den terror som Röda armén utövade under andra världskriget och det förtryck som den sovjetstödda regimen utövade under decennierna fram till kommunismens fall 1989.

I staden Nowa Sól i västra Polen revs tidigare i år ett rostigt och miljöfarligt monument, som på 1960-talet uppfördes till minne av den ryska revolutionen 1917, förra året vandaliserades den ryska soldatkyrkogården i Racibórz och ett monument över den i Polen föga uppskattade sovjetiske generalen Tjernjachovskij i Pieniezno. (Polskie Radio och wB 10 dec 15)