Nattligt vaktombyte skakar Warszawa

Försvarsminister Antoni Macierewicz . Bild: wikipedia.

Försvarsminister Antoni Macierewicz.
Bild: wikipedia.

Försvarsminister Antoni Macierewicz har genomfört ett personalbyte vid Natos center för kontraspionage i Warszawa. Det skedde natten till fredagen, då tjänstemän från försvarsdepartementet tillsammans med några polska militärpoliser tog sig in i centret.

Försvarsministern hade i förväg utsett överste Robert Bala till tillförordnad chef, skrev departementet i ett pressmeddelande som kom i natt.

Polska stabsmedlemmar på centret hade förlorat tillgången till hemligstämplat material och måste bytas ut, säger utrikesminister Witold Waszczykowski till medierna. I militära sammanhang vidtas åtgärder med omedelbar effekt.

De nattliga händelserna har väckt stort uppseende i Polen, och det är väl inte otroligt att det brådskande beslutet även den här gången handlade om att byta ut personer som tillsatts av den tidigare regeringen mot sådana som hämtats ur de egna leden. (Polskie Radio och wB 18 dec 15)