I huvudet på Jarosław Kaczyński

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński vill bygga upp ett nytt Polen – men vilket? Foto: Piotr Drabik, wikipedia.

Vilket Polen vill PiS-ledaren Jarosław Kaczyński bygga upp?
Foto: Piotr Drabik, wikipedia.

Det är många som undrar vad som rör sig i huvudet på den egentliga och enda makthavaren i Polen, det regerande partiet Lag och Rättvisas (PiS) ordförande, Jarosław Kaczyński. Vart leder hans minutiöst uttänkta plan? Vad vill han åstadkomma? Vilket land vill han att polackerna ska leva i?

Flera faktorer bör tas med i beräkningen. Den första – och förmodligen den viktigaste – är den psykologiska aspekten. Den 10 april 2010 dog Kaczyńskis tvillingbror, den dåvarande presidenten Lech Kaczyński, i Smolensk-olyckan. Jarosław stod sin bror mycket nära och har än idag inte kommit över sin stora förlust. Det vore inget konstigt i det om det inte var för det faktum att Kaczyński skyller sin brors död på dåvarande regeringspartiet Medborgarplattformen (PO) och framför allt på den som var regeringschef då, Donald Tusk, idag ordförande i Europeiska rådet.

Läs vidare >>