Slovakien kritiserar nattligt vaktombyte

För tio dagar sedan bytte den nye försvarsministern Antoni Macierewicz ut den polske militär som hade befälet över det Natocenter för kontraspionage som är placerat i Warszawa. Centret drivs av Polen och Slovakien och deras respektive underrättelsetjänster tillsammans.

Det gick till så att tjänstemän på departementet tillsammans med militärpolis och med hjälp av en förfalskad nyckel mitt i natten tog sig in i centret. Där avbröt de den befintlige chefens, Krzysztof Dusza, tillgång till hemligstämplade dokument.

Dusza informerades av vakthavande men när han kom blev han inte insläppt. När han tillkallade polis fick han veta att de inte hade befogenhet att ta sig in i Natocentret.

Här väckte regeringens agerande än en gång stor uppmärksamhet och oro. Man undrade varför detta måste ske på natten, och departementet svarade att polska soldater ska vara beredda att handla natt som dag.

Nato mumlade försiktigt att centret handhas av Polen och Slovakien tillsammans och att man centralt inte behövde lägga sig i detta.

Slovakien reagerade däremot.

Vi beklagar att interna polska problem på ett så olyckligt sätt förs ut på den internationella arenan, skriver det slovakiska försvarsdepartementet i ett uttalande. Detta är en källa till oro inte bara för oss utan också för våra andra allierade. (Warsaw Voice och wB 23 dec 15)