Polen lobbar för Natonärvaro i öst

Polen satsar nu hårt för att få fram ett beslut om att Nato ska ha permanenta trupper i Centraleuropa och helst då Polen.

Första delen av 2016 ska president Andrzej Duda använda till att bearbeta Natos medlemmar, säger Krzysztof Szczerski, ansvarig för utrikesfrågor på Dudas kansli. Han ska alltså resa runt till Norge, Italien, Tyskland, Tjeckien och Ungern och försöka övertyga dem om vikten av att Nato ökar sin närvaro ordentligt i Centraleuropa. Åtminstone Tyskland har tidigare varit motståndare till den tanken, som ju också kan väntas irritera Ryssland.

Även försvarsminister Antoni Macierewicz är mycket engagerad.

Enligt planerna ska Polen stå värd för Natos toppmöte i juli, och det mötet har hög prioritet i departementet, säger Macierewicz till den ultrakonservativa och religiösa radiostationen Radio Maryja. Det är på toppmötet det visar sig om Polen som Natoland är likvärdigt med Tyskland, Frankrike, Belgien osv. eller om vi är en andra klassens medlem i alliansen.

Den politiska utvecklingen i Polen har oroat USA, och det har antytts att det planerade Natomöte kan flyttas till något annat land, men än så länge har ingen förändring i planeringen gjorts. (Polskie Radio och wB 11/12 jan 16)