Välgörenhetsarrangör anklagas för ekonomiska oegentligheter

Insamlingsgeneralen Jerzy Owsiak misstänkliggörs från höger. Bild: wikipedia.

Insamlingsgeneralen Jerzy Owsiak misstänkliggörs.
Bild: wikipedia.

Den stora Julorkestern har i vinter fått ihop 44 miljoner złoty (över 100 miljoner svenska kronor) och de som talar illa om mig har inte lyckats stoppa insamlingen, tvärtom, säger arrangören Jerzy Owsiak.

Den stora Julorkestern är ett välgörenhetsarrangemang som i många år samlat in pengar till barn och gamla. Men i år liksom förra året har det hörts anklagelser om att Owsiak trixar med gåvorna och själv har berikat sig på olika sätt. Owsiak har stämt några av belackarna för förtal men ryktena tystnar inte.

Bland dem som ogillar Owsiaks verksamhet finns flera kyrkans män och parlamentariker från det högerpopulistiska regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS). En anledning är att han också arrangerar musikfestivaler som indoktrinerar ungdomen med vänsterideologi.

Den stora Julorkestern pågår under flera månader och innehåller många olika element – kändisar skänker föremål som auktioneras ut, konserter hålls, underhållning av olika slag. Överallt går frivilliga med bössan och samlar in pengar. Sedan starten 1993 har Owsiak fått in 650 miljoner złoty (1,5 miljarder kronor) som huvudsakligen gått till barnsjukhus och äldrevård. (TVP, Polskie Radio och wB 11 jan 16)