Szydło försvarar Polen i EU

Premiärminister Beata Szydło. Foto: PO, wikipedia

Premiärminister Beata Szydło.
Foto: PO, wikipedia

Jag kommer att vara på plats och försvara landet när EU-parlamentet nästa vecka debatterar utvecklingen i Polen. Det säger premiärminister Beata Szydło efter ett möte med gruppledarna i parlamentet. Det var illa att situationen i Polen flyttades ut på den internationella scenen, men vi ska göra allt för reda ut alla orättfärdiga och felaktiga uppgifter. Vi har enats om att polska angelägenheter bäst löses i Polen, det är fel att dra upp interna frågor i internationella medier.

Vi har också kommit överens om att de andra partierna ska se till att deras parlamentariker i EU står upp för fakta som presenteras av den polska regeringen, sade premiärministern.

Efter ändringarna i lagen om Konstitutionsdomstolen (KD) och antagandet av den nya medielagen har såväl oppositionen inom landet som flera EU-funktionärer kraftig kritiserat det nationalkonservativa regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) för att vilja montera ner demokratin i landet.

Utbytet av domare i Konstitutionsdomstolen uppfattas som en politisk åtgärd för att regeringen lättare ska kunna genomföra sin planerade omdaning av det polska samhället; och den nya medielagen som innebär att finansdepartementet får stort inflytande över public service-medierna har skapat oro för att pressfriheten ska inskränkas.

Redan i morgon, onsdag, diskuterar EU-kommissionen rättssäkerheten i Polen, och i nästa vecka tar EU-parlamentet upp utvecklingen i Polen. (TVP, Polskie Radio och wB 12 jan 15)