Storbritannien stöder Polens krav på Nato

Den brittiske försvarsministern Michael Fallon har tillsammans med försvarsminister Antoni Macierewicz sagt att de inför sommarens Natotoppmöte i Warszawa är eniga i försöken att få Nato att stärka sin östra flank. Det uppger nyhetsbyrån PAP.

Polen har tryckt på för en radikal förändring av lokaliseringen av Natos baser sedan den rysk-ukrainska konflikten inleddes.

Vi har kommit överens om att en permanent Nato-närvaro är viktig i det området, och det är nödvändigt att förändra strukturen så mycket att den avskräckande effekten av Nato ska skydda vår gräns, sade Macierewicz.

Fallon sade att en brittisk-polsk grupp på hög nivå, ledd av honom själv och Macierewicz, ska inrättas för att förbereda toppmötet den 8-9 juli.

På onsdagen tillkännagav det brittiska försvarsdepartementet att Storbritannien skickar 1 000 soldater för att delta i Natos övningar i sommar. Fallon talade då om de två ländernas långa gemensamma historia, och att trupperna ska försäkra att våra gemensamma styrkor är redo att besvara varje form av hot.

Samtidigt försöker Storbritannien i EU få igenom rätten att inte betala ut lika mycket bidrag till bland annat polska invandrare som till landets egna medborgare, vilket polackerna protesterar mot. Men för en månad sedan sade utrikesminister Witold Waszczykowski att man kunde tänka sig att ge avkall på barnbidragen i Storbritannien i utbyte mot stöd i frågan om en förstärkning av Natos närvaro i Polen. Beskedet togs visserligen tillbaka av departementet, men spekulationerna var redan igång. (Polskie Radio och wB 20-21 jan 16)