Andrzej Wajda i onåd hos PiS

Filmregissören Andrzej Wajda. Foto: Andrzej Kubik, wikipedia.

Filmregissören Andrzej Wajda.
Foto: Andrzej Kubik, wikipedia.

Andrzej Wajda, Polens internationellt mest erkända regissör, fyller snart 90 år. I samband med detta ska han utnämnas till hedersmedborgare i Gdańsk.

Idén kommer från stadens borgmästare Paweł Adamowicz och kommunalpolitiker från liberalkonservativa Medborgarplattformen (PO), som har majoritet i fullmäktige. Beslutet ska tas på torsdag.

Men kommunpolitikerna från regeringspartiet PiS (Lag och Rättvisa) protesterar.

Varför kan man undra – jo, Wajda politisk aktivist och att det därför som PO vill hedra honom, menar de. Wajda satt i samtliga Bronisław Komorowskis stödkommittéer inför presidentvalet i maj och han döljer inte sitt engagemang i proteströrelsen KOD (Kommittén för demokratins försvar).

Vi tänker inte delta i ett sådant politiskt skådespel, fnyser de.

Vår protest kommer inte att förändra något, säger PiS-ordföranden i Gdańsk, Grzegorz Strzelczyk. Låt Wajda bli hedersmedborgare i PO i Gdańsk. Vår protest blir symbolisk. Men i framtiden bör kontroversiella kandidaturer diskuteras.

Borgmästare Adamowicz däremot anser att Wajda har gjort exceptionella insatser för staden, där hans spelat in flera av sina filmer. Tack vare dem har Gdańsk blivit känt ute i Europa och i världen. Många av dem som kommer hit har sett hans filmer Marmormannen och Wałęsaen man av hopp som berättar om för staden viktiga historiska ögonblick. För mig personligen är Wajda en modern Adam Mickiewicz, säger Adamowicz.

Dorota Tubielewicz Mattsson