Polen bygger gasledning till Norge

Det stora polska naturgasbolaget PGNiG planerar att bygga en gasledning till Norge för att kunna importera den gas som utvinns ur Nordsjön. Det sade PGNiGs utsände, Janusz Kowalski, vid en industrikonferens. Gasledningen, som ska stå klar att tas i bruk 2020, garanterar Polens oberoende och minimerar risken för leveransavbrott.

Polen har länge köpt större delen av sin gas från ryska Gazprom, men Moskva stänger då och då av kranarna för att utöva politiska påtryckningar på sina kunder. Under den orangea revolutionen för drygt tio år sedan drabbades inte bara Ukraina när Gazprom skruvade ner gasleveranserna. Eftersom gasen till Polen och Tyskland gick i samma ledning fick även polacker och tyskar frysa sig genom den kalla vintern 2004–2005.

Det var därefter som Nord Stream, den tysk-ryska gasledningen på Östersjöns botten byggdes. Berlin ville inte ha några avbrott i gasleveranserna och ryssarna behövde inte riskera att några av de forna satellitstaterna kunde tjuvtanka energi som skulle till Tyskland. (Warsaw Voice och wB 28 jan 16)