Gowin: Vi vill gynna våra polska företag

Högskoleminister Jarosław Gowin. Foto: Adrian Grycuk, wikipedia.

Forskningsminister Jarosław Gowin.
Foto: Adrian Grycuk, wikipedia.

Vi tar emot utländska investerare med öppna armar, men de måste räkna med att det är slut med deras privilegier nu. I stället får de konkurrera med polska företag på lika villkor, sade utbildnings- och forskningsminister Jarosław Gowin efter ett möte med amerikanska handelskammaren i Polen.

Vi stöder en ekonomisk patriotism, vi vill i första hand kämpa för de polska företagens intressen och det borde varje regering göra, sade Gowin. Men vi tror naturligtvis inte att vi kan klara oss själva ekonomiskt, visst behöver vi utländska investerare.

Utbildningsministern var mycket nöjd med mötet och de amerikanska affärsmännens reaktion när han talade om regeringens planer – bland dem ingår att höja skatten för stormarknaderna, som ofta har utländska ägare i Polen.

Vi kommer att ha goda relationer, sade han till nyhetsbyrån PAP.

Förra året kom Polen på tredje plats när det gäller jobb som skapats genom utländska direktinvesteringar. (Polskie Radio 4 feb 16)